Hlavní obsah

Boháči vybírají kvůli konci tajemství ze švýcarských bank stovky miliard eur

Právo, Vladimír Plesník

Švýcarsko překvapivě rychle ztrácí pověst daňového ráje, kterou si pěstovalo celá staletí a která tvoří jeden z pilířů jeho prosperity. Bohatí klienti masově vybírají stovky miliard a přesouvají je do bezpečných přístavů, jako jsou Turecko, Rusko či Brazílie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zlaté časy švýcarského bankovnictví zřejmě skončily.

Článek

Děje se tak kvůli rostoucímu tlaku na švýcarské úřady, aby definitivně odstranily bankovní tajemství.

Díky němu drželi bohatí cizinci velké peníze na anonymních účtech, čímž se vyhýbali placení daní.

„Před čtyřmi lety, když naplno udeřila globální krize, jsme si vytkli za cíl dokázat, že bankovní tajemství není synonymem pro bankovní ráj. Nejsem si jist, zda jsme úplně uspěli,“ citoval list Financial Times nejmenovaného švýcarského diplomata. Šéfové velkých bank upozorňují, že finanční sektor, pýcha země helvétského kříže, už krvácí a do budoucna mu nekynou žádné skvělé vyhlídky. „V nejbližších letech si klienti vyberou ze švýcarských účtů stovky miliard,“ vidí černě budoucnost Jürg Zeltner, šéf správy majetku banky UBS.

Bankovní tajemství odešlo. Je konec.
Osmond Plummer, finanční konzultant

Má se za to, že UBS, bankovní dům se 160letou tradicí, už opustilo až deset miliard eur (249 mld. korun), a odhady hovoří o tom, že celkem jich může být až třikrát tolik. Washington v roce 2009 donutil UBS předat americkým daňovým úředníkům pět tisíc jmen Američanů. Ani Credit Suisse na tom není lépe – přijde přinejmenším o 32 miliard eur (797 mld. Kč) bohatých západních klientů.

Hon na hříšníky už běží naplno

„Celá léta platilo, že švýcarský bankéř se ptal co nejméně a co nejdecentněji. A především mlčel jako hrob. To už je pryč, takže majetní uklízejí peníze do nových daňových rájů schopných udržet tajemství. Lákají je Singapur, Hongkong, ale i Mexiko,“ potvrdil televizi ZDF Reiner Schlamm, majitel malé soukromé banky v Curychu.

Jak velké peníze opouštějí Švýcarsko
- bohatí cizinci převedou ze švýcarských účtů podle Jürga Zeltnera, šéfa správy majetku UBS, stovky miliard eur
- našli si nové daňové ráje jako Singapur, Hongkong či Rusko
- děje se tak kvůli stupňujícímu se tlaku na zrušení bankovního tajemství
- odhaduje se, že celkem bylo ve Švýcarsku na nezdaněných účtech 750 miliard eur
Zdroj: Neue Zürcher Zeitung

Dodal, že cizinci mají v současnosti podle odhadů na švýcarských nezdaněných účtech 750 miliard eur (18,7 biliónu korun).

Ohrožuje je lov na daňové hříšníky, který vyhlásily USA a některé evropské vlády. Například s Německem se Bern už dohodl, že peníze Němců na účtech se zdaní, avšak jména klientů zůstanou utajená. Stejné dohody uzavřel s Británií a Rakouskem.

Týdeník The Economist má za to, že do čtyř let cizinci stáhnou ze země ementálu asi 200 miliard eur (4,9 biliónu korun). „Bankovní tajemství odešlo. Je konec,“ podotkl na setkání švýcarských bankéřů Osmond Plummer, finanční konzultant.

Reklama

Výběr článků

Načítám