Hlavní obsah

Prošlé uzeniny, larvy v rýži a plesnivá roláda, nestačila se divit inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili při nedávných kontrolách v osmi provozovnách v Česku celkem 23 pochybení při nabízení a prodeji potravin. Mezi opakovaně zjišťované nedostatky patří nabízení zboží s prošlým datem použitelnosti a prodej potravin nevhodných k lidské spotřebě, uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Rýže i s nepovolenou příměsí

Článek

Příkladem může být ROSA market ve Velkých Pavlovicích, který nabízel uzeniny s označením jako čerstvé. Problém byl ovšem v tom, že tyto masné pochutiny měly pět dnů po uplynutí data použitelnosti.

V prodejně LE TRONG SON v obci Středokluky nedaleko Prahy objevili inspektoři uzenářské výrobky v chladicím zařízení, v němž teplota dosahovala 14 °C. Daný sortiment nicméně vyžaduje skladování při teplotách 0 až 5 °C. „Potraviny byly proto vyhodnoceny jako nevhodné k lidské spotřebě a inspekce okamžitě uložila zákaz uvádět je do oběhu,“ sdělil Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Tesco v Opavě zase vydávalo „párky s telecím masem“ jako bezlepkové. Z průvodní dokumentace ovšem vyšlo najevo, že produkt lepek obsahuje. To znamená, že alergici by mohli mít po požití těchto párků nemalé problémy. Obdobný problém se vyskytl v boskovické prodejně Albert. Zde nabízený „Kuřecí pekáč s bylinkami“ s výrazným nápisem na etiketě „Bez E-ček“ ve skutečnosti obsahoval několik přídatných látek.

V prodejně Toan Tran Van v Letovicích se inspektoři setkali ve čtyřech druzích rýže s živými larvami, a dokonce i s dospělými jedinci mola. Celkem se jednalo o 40 kilogramů.

A sladká tečka nakonec. Prodejna Kauflandu v Karlových Varech měla v nabídce balený cukrářský výrobek „Vem si“ s oříškovou příchutí, který byl viditelně napaden plísní. „Celkem bylo staženo 13 083 balení,“ doplnil Kopřiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám