Hlavní obsah

Česko a Kazachstán se dohodly na spolupráci za čtyři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci českých a kazašských firem v rámci státní návštěvy kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva v Česku uzavřeli obchodní dohody a investiční smlouvy za celkem 155 miliónů eur (asi 3,8 miliardy korun). Většina uzavřených dohod se týká farmacie, zdravotnictví, zemědělství a potravinářství.

Foto: Profimedia.cz

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev

Článek

Finanční objem nejvýznamnějších smluv se pohybuje v řádu stovek miliónů korun, největší kontrakt přesahuje miliardu. Tuzemská společnost Impex podepsala s kazašskou stranou dohodu na dodávky oleje ze semen řepky do Česka. Hodnota smlouvy je 45 miliónů eur (asi 1,1 miliardy korun).

Společnost Favea podepsala smlouvu na stavbu dvou farmaceutických komplexů v Semeji a Pavlodaru, hodnota kontraktu je 36,5 miliónu eur (asi 912 miliónů korun). Agroexpo CZ group uzavřel kontrakt na výstavbu ptačí farmy v hodnotě 22 miliónů eur (asi 550 miliónů korun). Firma Puro-Klima podepsala smlouvu na stavbu rehabilitačního centra ve městě Aktaj a v Almaty postaví zdravotnický závod na výrobu přípravků z polymerů.

Kazachstán patří mezi 12 prioritních zemí pro český zahraniční obchod a je třetím nejvýznamnějším dodavatelem ropy do ČR. V českém vývozu dominují stroje a zařízení, obchodní bilance je ale s ohledem na vysoký dovoz ropy pasivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám