Hlavní obsah

Číňané začali těžit ropu v Afghánistánu, země očekává miliardy dolarů

Novinky, pit

Čínská státní společnost CNPC zahájila zkraje týdne těžbu ropy v severním Afghánistánu. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že země zmítaná válečnými nepokoji od tohoto kroku očekává miliardové zisky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Afghánistán podepsal se CNPC loni v prosinci 25letý kontrakt na těžbu a vybudování rafinérie v severních provinciích Farjáb a Saripúl. Jedná se o první velký projekt ropné produkce v této zemi.

Práce na rafinérii by měly být dokončeny v průběhu dvou až tří let a počáteční investice by měly činit minimálně 400 miliónů dolarů (asi 7,6 miliardy korun). Zatím by se ropa přepravovala do Turkmenistánu, kde by se rafinovala, a následně se dodávala zpět do Afghánistánu, nebo prodávala do zahraničí.

Jak uvedl afghánský ministr nerostných zdrojů Vahídulláh Šahrání, tento kontrakt zásadním způsobem pomůže Afghánistánu získat ekonomickou soběstačnost a nezávislost. Konkrétně v příštích dvou desetiletích by se mělo jednat o miliardy dolarů.

Hledání zdroje financí

Od roku 2013 by se mělo ročně vytěžit 1,5 miliónu barelů ropy. Šahrání odhaduje, že v části pánve Amudarji by se mělo nacházet až 87 miliónů barelů ropy. Afghánistán zatím dováží ropu z Ruska, Turkmenistánu, Uzbekistánu a Spojených arabských emirátů za přibližně 3,5 miliardy ročně.

Afghánští činitelé se snaží přesvědčit jednotlivé investory, že se mohou bez obav pustit v zemi do podnikání. Před nedávnem totiž další čínská firma zastavila práce na projektu dolu na měď ve východní provincii Lógar z důvodu nedostatečných bezpečnostních podmínek. Navíc se na konci roku 2014 počítá s odchodem většiny zahraničních jednotek ze země, čímž vyschne zdroj zahraniční pomoci.

Čínská investice by měla snížit vysokou nezaměstnanost, na severu země by mělo nově vzniknout minimálně 2100 nových míst. Navíc přes 50 procent zisku bude CNPC odvádět afghánské vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám