Hlavní obsah

Evropská komise řeší díru v rozpočtu, Česko by mělo poslat 4,5 miliardy

Brusel

Pokladna Evropské unie není plná tak, jak by měla. Z toho důvodu požádala Evropská komise členské státy, aby pro letošní unijní rozpočet poskytly dodatečných téměř devět miliard eur (skoro 225 miliard korun). Na Česko by podle běžného klíče mělo z této sumy připadnout zhruba 180 miliónů eur (asi 4,5 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Článek

Úterní rozhodnutí komise se čekalo, neboť v posledních týdnech se ukázalo, že v rozpočtu na některé programy už nezbývá dost peněz. Bez nich by například výměnnému studentskému programu Erasmus či programům na podporu vědy a výzkumu hrozily citelné škrty.

Jak zdůraznil eurokomisař pro rozpočet Janusz Lewandowski, ani jedno euro není pro Brusel. Všechny tyto peníze by podle něj měly jít pro studenty, vědce a malé a střední podniky. K dříve již odsouhlaseným 129 miliardám eur by tak mělo přibýt dalších 8,975 miliardy eur.

Problémy s „dírami“ v rozpočtu jsou způsobeny mimo jiné tím, že výše plateb, kterou schválily členské země s europoslanci po zdlouhavých a složitých jednáních, je nižší než závazky, které by letos unijní rozpočet měl pokrýt. Komise navíc původně navrhla vyšší rozpočet, než jaký byl nakonec schválen.

Reklama

Výběr článků

Načítám