Hlavní obsah

Každý pátý obyvatel Španělska žije v chudobě

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Každý pátý obyvatel dluhovou krizí zasaženého Španělska žije v chudobě. Informovala o tom agentura DPA s odkazem na údaje tamního statistického úřadu INE.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce jsou chudobou ohroženi lidé bez práce, ilustrační foto

Článek

Ze 47miliónové populace se tato nepříjemná skutečnost týká celkem 21,1 procenta obyvatel. To znamená, že jejich roční příjem nedosahuje 7355 eur (asi 182 551 korun), což je v této pyrenejské zemi považováno za hranici chudoby.

Celkový počet je sice menší než před rokem, když činil 21,8 procenta obyvatel, ovšem „zlepšení“ se dosáhlo pouze kvůli nárůstu penzistů, pro které důchody představují relativně stabilní příjem. Zhoršení je patrné zejména u skupiny mladistvých do 16 let, kde počet žijících v chudobě stoupl z 19,4 procenta v roce 2011 na současných 21 procent.

Dovolená je jen sen

Průměrný roční příjem středně velké rodiny se meziročně propadl o 1,9 procenta na 24 609 eur (asi 610 795 korun) a v souvislosti s tím vzrostl počet domácností, které nedokážou pokrýt své náklady. Zhruba 44 procent španělských rodin se vyjádřilo v tom smyslu, že si nemohou dovolit vyrazit na dovolenou. S ještě většími problémy se potýkají přistěhovalci, těch žije pod hranicí chudoby 26,2 procenta, v případě Španělů se jedná o 19,8 procenta.

Jednotlivé charitativní organizace varují před dalším nárůstem chudoby. Španělsko zažívá svou druhou recesi v průběhu posledních tří let a nezaměstnanost se dostala k 25procentní hranici. Podle kritiků souvisí šíření chudoby částečně s úspornými opatřeními vlády v čele s premiérem Marianem Rajoyem, která hodlá příští rok ušetřit 40 miliard eur. Dalším úkolem je srazit vysoký rozpočtový deficit z loňských 9,4 procenta na letošních 6,3 procenta.

Navíc značně nestabilní španělský bankovní sektor bude podle odhadů potřebovat zhruba 60 miliard eur, aby se postavil na nohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám