Hlavní obsah

Japonský export v nesnázích, meziročně se propadl o deset procent

Novinky, pit
Tokio

Japonský export v září poklesl v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 10,3 procenta. Jedná se o největší propad od loňského dubna, kdy ostrovní zemi zasáhla na severovýchodě ničivá vlna tsunami způsobená podmořským zemětřesením, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Tokio

Článek

Podle údajů ministerstva financí citelně poklesl zejména vývoz aut a elektroniky. Ekonomové odhadovali, že export za září klesne o 9,6 procenta. Navíc jde už o čtvrté měsíční snížení v řadě.

Důvodem je přetrvávající diplomatický spor s Čínou, stejně jako zpomalení globální ekonomiky. Navíc nálada japonských výrobců se dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku 2010 a v dohledné době se nedá očekávat její zlepšení. Tyto údaje vyvolávají obavy, aby japonská ekonomika nesklouzla do recese.

„Zhoršení vývozu odráží jak globální zpomalení, tak protijaponské protesty v Číně. Vývoz bude patrně dále klesat a naopak poroste obchodní deficit jako dopad bojkotu japonských výrobků v Číně,“ předpověděl ekonom Naoki Iizuka ze společnosti Citigroup Global Markets v Tokiu.

Export do Číny, která je pro Japonsko nejvýznamnější destinací, klesl v září meziročně o 14,1 procenta, což je největší propad od letošního ledna. Výrazně poklesly i dodávky do zemí Evropské unie i do Spojených států.

Deficit zahraniční obchodní bilance tak narostl na 558,6 miliardy jenů (asi 135 miliard korun). I z toho důvodu sílí tlak na japonskou centrální banku, aby dále uvolnila měnovou politiku a tím podpořila růst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám