Hlavní obsah

Podíl nesplacených úvěrů vzrostl ve Španělsku na nový rekord

– Madrid
Novinky, pit

Podíl nesplacených úvěrů vzrostl ve Španělsku během srpna na další nelichotivý rekord. Podle údajů tamní centrální banky stoupla jejich hodnota za osmý měsíc roku o 5,3 miliardy eur na celkových 178 miliard eur (asi 4,4 biliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Podíl nesplacených úvěrů ve Španělsku nadále stoupá.

Článek

Podle agentury Reuters tak podíl „špatných“ úvěrů vyskočil z červencových 9,9 procenta na srpnových 10,5 procenta, čímž poprvé překonal desetiprocentní hranici. Jak uvedla například španělská banka Bankinter, „špatné“ úvěry jí stouply od konce června do konce září ze 3,9 na čtyři procenta.

Důvodem je především rostoucí počet nezaměstnaností zasažených Španělů, kteří se kvůli této realitě dostali do platební neschopnosti. Nezaměstnanost v této pyrenejské zemi se pohybuje nad 25 procenty a svou daň si vybírá zejména mezi mladými lidmi.

Španělsko se obecně potýká se značnými potížemi v bankovním sektoru a případná mezinárodní finanční injekce se odhaduje až na 60 miliard eur.

Podle mnohých analytiků je na spadnutí i program odkupu španělských dluhopisů od Evropské centrální banky. Španělsko se tomuto kroku dosud brání, neboť je s ním spojeno plnění přísných regulačních podmínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám