Hlavní obsah

Odchod Řecka z eurozóny může vést k ekonomickému armagedonu, varuje studie

Novinky, pit
Berlín

Pokud by krizí drcené Řecko vystoupilo ze 17členné eurozóny, mohla by tato skutečnost rozpoutat globální ekonomickou krizi nedozírných rozměrů. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na výsledky studie německé Bertelsmannovy nadace. Podle autorů je nutno se tomuto stavu za každou cenu vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Řecké opuštění eura v sobě nese riziko evropského i mezinárodního požáru a může vyvolat globální ekonomickou krizi,“ uvádí studie.

Náklady na odchod Řecka z eurozóny se odhadují do roku 2020 na celkem 164 miliard eur, což v přepočtu činí 14 300 eur na hlavu. Řecko, které se nachází pátým rokem v recesi, opakovaně kritizovala německá vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou za nedodržení předsevzatých úsporných opatření.

Přesto Merkelová při své nedávné návštěvě Řecko pochválila v jeho snaze o snižování dluhu, ačkoli jedním dechem dodala, že se před ním nachází ještě dlouhá cesta.

Ke dnu mohou jít další země

Případný řecký odchod by dostal pod tlak další silně zadlužené země, jakými jsou Portugalsko, Španělsko nebo i Itálie. Také u nich by následně hrozilo opuštění eura, čímž by dramaticky stouplo nebezpečí celosvětové recese.

„Dvaačtyřicet nejdůležitějších světových ekonomik by pak utrpělo celkové ztráty 17,2 biliónu eur (asi 420 biliónů korun),“ varuje studie.

Situaci se snaží uklidnit Evropská centrální banka, která slíbila nakupovat neomezené množství dluhopisů ekonomicky slabších zemí, aby snížily své náklady na půjčky. Dále je pak ve hře trvalý záchranný fond eurozóny (ESM), který by měl rovněž uklidnit paniku investorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám