Hlavní obsah

Češi jsou konzervativní a za mobily platí zbytečně moc, zjistil student

– Brno

Češi jsou jako zákazníci konzervativní, navíc mobilní operátoři nasazují mnohdy vyšší ceny v porovnání se zahraničím. Lidé v Česku tak často platí za telekomunikační služby více, než je nutné. Vyplývá to z analýzy českého trhu mobilních operátorů, kterou provedl devatenáctiletý student Ondřej Žídek. Za svůj výzkum byl oceněn cenou České hlavičky.

Foto: Profimedia.cz

Zahrozit odchodem operátorovi je jednou z možností, jak se dobrat lepší ceny. Ilustrační foto

Článek

České hlavičky jsou mladší obdobou prestižní ceny Česká hlava pro špičkové vědce. Cílem je popularizace vědy a podpora nadějných středoškoláků, jejichž výzkumy mnohdy předčí některé vysokoškolské diplomové práce. V odborné porotě zasedli přední čeští vědci.

Žídek svou analýzu zpracoval jako student Gymnázia Vítkov na Opavsku. Dostal za ni cenu v kategorii Merkur, věnované ekonomice a podnikání. V dotazníku nasbíral odpovědi od 333 zákazníků českých operátorů, sledoval ceny a způsob regulace trhu v zahraničí. „Stejní operátoři jako v Česku působí také v jiných zemích. Ceny, které nabízejí tam, jsou až o 60 procent nižší,“ uvedl Žídek.

Hrozba odchodu pomůže ke slevě

Čeští zákazníci se podle Žídka často spokojí s horšími podmínkami a nehledají levnější možnosti. Pokud by zahrozili operátorovi odchodem, často by prý ušetřili desítky procent.

„Doporučil bych zákazníkům, aby se ozvali a vydobyli si lepší podmínky. Operátoři na to většinou slyší,“ řekl Žídek, jenž nyní studuje na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Doufá, že revoluci v telekomunikacích přinese nástup čtvrtého mobilního operátora.

Reklama

Výběr článků

Načítám