Hlavní obsah

Španělsko si oddechlo, agentura mu na rating nesáhla

New York

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service potvrdila rating Španělska na stupni Baa3, tedy v investičním pásmu. Nepotvrdily se tak spekulace, že Španělsko o prestižní rating přijde. Madrid naopak získal cenné body a výrazně se snížilo i bezprostřední riziko, jemuž země čelí. Na trzích převládá názor, že Španělsko požádá o mezinárodní finanční pomoc.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Zpráva je o to významnější, neboť teprve minulý týden srazila rating Španělska jiná ratingová agentura Standard & Poor's. Ta jej snížila hned o dva stupně na známku BBB minus, což je těsně nad spekulativním pásmem. Trh se proto domníval, že Moody's rating do spekulativního pásma pošle také.

Moody's uvedla, že podle jejího názoru si Španělsko zachová přístup na kapitálové trhy, kde se bude dál schopno samo financovat za rozumné sazby. Pomůže k tomu prý jak snaha Madridu situaci řešit, tak podpora ze strany eurozóny a Evropské centrální banky. Vláda by tak podle Moody's měla mít dost času na to, aby stabilizovala veřejné finance.

Fitch Ratings, jakožto poslední z trojice nejvýznamnějších ratingových agentur, hodnotí závazky Španělska na stupni BBB. Tedy o jeden stupeň výše než Standard & Poor's a Moody's. Ty mají negativní výhled, takže by rating Španělska stále ještě do spekulativního pásma snížit mohly. Negativní výhled má i Moody's.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám