Hlavní obsah

Italská prokuratura si chce posvítit na společnost Ryanair kvůli daním

Novinky, pit

Italská prokuratura v severoitalském Bergamu šetří informace, podle nichž se irská nízkonákladová společnost Ryanair dopustila daňových úniků ve výši zhruba 12 miliónů eur (asi 300 miliónů korun). Informoval o tom na svém serveru list The Irish Times.

Článek

Jde o to, že irské aerolinky měly zaregistrovat svých 220 italských zaměstnanců z letiště v Bergamu v Irsku. Společnost by tak výrazně ušetřila na daních, protože sazba v Itálii činí 37 procent v porovnání s 12 procenty v Irsku.

Státní zástupkyně Maria Moccariová sdělila, že formální obvinění proti společnosti by mělo přijít „velmi brzy“. Ryanair může nicméně argumentovat, že nemá trvalé sídlo v Itálii a že zaměstnanci pracují pro firmu, která je registrovaná v Irsku.

„Ryanair se nevyjadřuje ke spekulacím a nadále bude dodržovat daňové zákony Evropské unie,“ sdělil letecký přepravce v prohlášení.

Podle agentury Reuters vykazuje Ryanair nižší náklady v porovnání s jeho konkurenty. Celé odvětví se přitom potýká s vysokými cenami pohonných hmot, slabou důvěrou spotřebitelů i s dopady dluhové krize v eurozóně. I tato skutečnost vyvolává kritiku z více stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám