Hlavní obsah

Lidé v EU nová auta nekupují, propad je nejhorší za poslední rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v září meziročně snížil o 10,8 procenta na 1,1 miliónu vozů po srpnovém poklesu o 8,9 procenta. Jde o největší propad za posledních 12 měsíců. Vyplývá to z údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Profimedia.cz

Prodej osobních aut v EU dále propadá.

Článek

Za první tři čtvrtletí letošního roku se prodej snížil o 7,6 procenta na necelých 9,4 miliónu vozů. Jediným velkým trhem, který minulý měsíc vykázal růst, byla Británie. V Německu, jež je největším automobilovým trhem v Evropě, se prodej snížil o 10,9 procenta.

Prodej automobilky Škoda Auto v EU minulý měsíc meziročně klesl o více než čtyři procenta na 42 314 vozů. Od začátku roku však mírně stoupl na 359 462 vozů.

Evropský trh tlačí dolů hospodářská recese a obavy ohledně budoucnosti eurozóny. V příštím roce by měl prodej v Evropě podle společnosti LMC Automotive stoupnout o dvě procenta, pokud eurozóna současnou krizi překoná. V případě rozpadu eurozóny by se však mohl propadnout o dva miliony vozů.

Svaz dovozců automobilů již začátkem měsíce oznámil, že prodej osobních aut v Česku od ledna do září vzrostl o téměř tři procenta na 131 059 vozů. V posledních třech měsících se ale poptávka propadla a v samotném září klesla o čtyři procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám