Hlavní obsah

Nobelova cena za ekonomii míří do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Nobelovu cenu za ekonomii pro rok 2012 získali Američané Alvin Roth a Lloyd Shapley. V pondělí to oznámil Výbor po udělování Nobelovy ceny při Švédské akademii věd.

Foto: Reuters

Udělení Nobelovy ceny za ekonomii

Článek

Švédská akademie věd oba vědce ocenila tímto prestižním oceněním za jejich práci na „teorii tržních alokací a praktické návrhy optimální podoby trhů“.

Šedesátiletý Roth působí jako profesor ekonomie na Harvardské univerzitě a devětaosmdesátiletý Shapley je emeritním profesorem na University of California v Los Angeles.

Oba vědci svým výzkumem rozšířili poznatky o tom, jakým způsobem lze srovnávat různé ekonomické proměnné jako například studenty se školami nebo dárce orgánů s pacienty.

„Přestože oba vědci pracovali nezávisle na sobě, kombinací obou jejich výzkumů došlo mimo jiné ke zlepšení výkonu na mnoha trzích,“ uvedla švédská akademie.

Letošní ocenění jen posílilo silné americké zastoupení v kategorii ekonomických věd. Od roku 1969 bylo v této kategorii uděleno již 43 cen.

Ocenění za ekonomii původně v závěti Alfreda Nobela z roku 1901 nebylo. Teprve v roce 1968 se ho rozhodla zavést švédská centrální banka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám