Hlavní obsah

Polsko se plánu na výstavbu jaderné elektrárny stále nepustilo

Novinky, pit
Varšava

Polsko nic nemění na svém plánu týkajícím se výstavby první jaderné elektrárny v zemi. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova jednoho ze členů polské vlády. Jak naznačovaly jisté dřívější spekulace, hrozilo, že investice za 50 miliard zlotých (asi 395 miliard korun) by mohla být poslána k ledu.

Foto: Profimedia.cz

Jaderný reaktor

Článek

Ve svém pátečním projevu totiž premiér Donald Tusk nezmínil jaderný program ve výčtu plánovaných investic do infrastruktury na podporu zpomalující ekonomiky. Vláda hodlá do odvětví energetiky nalít do konce této dekády zhruba 60 miliard zlotých.

„Dalších 50 miliard zlotých půjde do jaderné elektrárny, nicméně investiční rozhodnutí a výběr technologie nastane až v roce 2015,“ sdělil ministr státního pokladu Mikolaj Budzanowski pro TVP Info s tím, že i místo pro stavbu jaderné elektrárny by mělo být známo až v roce 2015.

Polsko jakožto člen Evropské unie hodlá rozvíjet jadernou energii, aby snížilo svou závislost na uhlí, které značně znečišťuje životní prostředí. Cílem je spustit jadernou elektrárnu s výkonem tří gigawattů do roku 2023 a tento výkon do roku 2030 zdvojnásobit.

O dodávky technologií pro polský jaderný projekt projevily zájem americko-japonská skupina GE Hitachi, francouzská Areva a Westinghouse, americká divize japonské společnosti Toshiba.

Reklama

Výběr článků

Načítám