Hlavní obsah

Snižme penze a zdaňme finanční transakce, zavelelo Portugalsko k šetření

Lisabon

Portugalská vláda plánuje snížení penzí a zavedení daně na finanční transakce ve výši až 0,3 procenta. Chce tím vyrovnat pokles rozpočtových příjmů v důsledku hospodářské recese. Vyplývá to podle agentury Reuters z návrhu rozpočtu pro příští rok.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Stávky proti úsporným opatřením nejsou v Portugalsku výjimkou.

Článek

V úterý se 11 členských zemí eurozóny dohodlo na podpoře zavedení daně z finančních transakcí, jako jsou například obchody s akciemi či dluhopisy. Evropská komise navrhuje, aby sazba daně činila 0,1 procenta.

Portugalsko plánuje v příštím roce snížit důchody o 3,5 až 40 procent v závislosti na jejich výši. O 40 procent by měly klesnout penze přesahující 7546 eur (téměř 190 000 korun) měsíčně.

Pokles ekonomiky a růst nezaměstnanosti

Portugalsko nyní zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století. Portugalská vláda očekává, že ekonomika letos klesne o tři procenta a míra nezaměstnanosti příští rok vystoupí na 16,4 procenta. Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc.

Portugalsko musí podle podmínek pomoci snížit v roce 2014 rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu. Letos by měl schodek činit pět procent HDP a napřesrok 4,5 procenta HDP. Úsporné kroky již v Portugalsku podobně jako v sousedním Španělsku vyvolávají značnou nespokojenost veřejnosti a začínají se množit protesty a stávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám