Hlavní obsah

Pohonné hmoty byly v září o trochu kvalitnější, zjistila ČOI

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jakost pohonných hmot zkontrolovaných u tuzemských čerpacích stanic se v září mírně zlepšila. Inspektoři České obchodní komise (ČOI) odebrali celkem 382 vzorků paliv, z nichž 12 nevyhovělo jakostním požadavkům. Jedná se tak o pokles ze srpnových 3,8 procenta na zářijových 3,1 procenta.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Konkrétně to byly tři vzorky benzínu, sedm vzorků motorové nafty a dva směsného paliva,“ uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Do konce roku hodlá inspekce odebrat a zkontrolovat dalších téměř 800 vzorků pohonných hmot.

Zlepšení jakosti bylo podle mluvčí výraznější u motorových benzínů, a to ze 4,3 na 1,8 procenta nevyhovujících vzorků.  Horší jakost byla zaznamenána u motorové nafty, nevyhovující byla čtyři procenta proti třem v srpnu.

V září ČOI ke kontrole jakosti využila služeb mobilní laboratoře, konkrétně u devíti vzorků motorových naft a benzínů.

„Tyto kontroly prověřovaly podněty spotřebitelů týkající se podezření na prodej nejakostních paliv, z nichž jeden se následně potvrdil,“ sdělila Fléglová s tím, že čerpací stanice byla následně příslušným celním úřadem uzavřena.

Nevyhovující vzorky paliv v roce 2012
měsíccelkem v procentech
leden3,7
únor2,3
březen3,6
duben5,0
květen2,1
červen5,4
červenec1,3
srpen3,8
září3,1
Zdroj: ČOI

Reklama

Výběr článků

Načítám