Hlavní obsah

Veterináři zjistili při kontrolách potravin problémy s teplotou a prošlým datem

Novinky, pit
Praha

Nic nového pod sluncem, i tak by se daly charakterizovat závěry posledních kontrol pracovníků Státní veterinární správy (SVS). Jak uvedl mluvčí SVS Josef Duben, nejčastějším prohřeškem byly opět vyšší teploty nabízených výrobků, případně prošlé datum použitelnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Holicích v Pardubickém kraji a v Koryčanech ve Zlínském kraji nařídili inspektoři dochladit kilo vepřových jater a tři kila párků a klobás. „Bylo to možné z toho důvodu, že sice teplota byla překročena, ale výrobky nejevily známky smyslových změn,“ sdělil Duben.

Výrobky s prošlým datem použitelnosti zjistili veterináři v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. V prvním případě šlo o 35,5 kg balené uzené vepřové kýty a o tři krůty, ve druhém případě šlo o prošlé masné polotovary, zhruba 12 kg masových směsí. „V obou bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty, popřípadě o likvidaci výrobků,“ uvedl mluvčí.

Na farmářském trhu v Liberci veterináři odhalili jednu přepravku uzených mas a klobás, a to bez jakéhokoli názvu, bez data použitelnosti, trvanlivosti, skladovacích podmínek, chybělo i složení a uvedení původu. „Prodejce musel okamžitě ukončit prodej a bude mu uložena pokuta,“ dodal Duben.

Ve Zlínském kraji objevili inspektoři v chladírně prodejny téměř sedm kilo mletého masa do zásoby. To však nejde. Mleté maso lze umlít přímo před zákazníkem, popřípadě vyrobit polotovar. A navíc neodpovídala teplota. „I zde musí provozovatel počítat s uložením pokuty,“ zakončil mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám