Hlavní obsah

Euro už není pro Maďarsko povinnost, prohlásil Orbán

Budapešť

Maďarsko už nemusí podle slov svého premiéra Viktora Orbána zavádět euro. Orbán to uvedl podle agentury DPA v rozhovoru pro čtvrteční vydání německého listu Handelsblatt. Maďarsko se přitom k přijetí jednotné evropské měny zavázalo při vstupu do Evropské unie v roce 2004.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Když jsme ale dohodu o vstupu podepisovali, vypadala eurozóna úplně jinak. Povinnost vstupu do měnové unie již proto nemůže být automatická,“ prohlásil maďarský premiér. Dodal, že v současné době by bylo zavedení eura pro jeho zemi nezodpovědným krokem.

Maďarský ministr hospodářství György Matolcsy již v srpnu upozornil, že Maďarsko by kvůli dluhové krizi mělo zůstat mimo eurozónu ještě zhruba dvě desetiletí a mezitím se snažit o posílení ekonomiky vlastními cestami.

Kormidlo otáčí i ČR a Polsko

Maďarsko bylo v minulém desetiletí fanouškem rychlého přijetí eura, od globální krize, která zemi těžce zasáhla, však plány vstupu odkládá a naposledy vytyčilo možné datum na rok 2020.

Kvůli dluhové krizi eurozóny se změnil vstřícný postoj k přijetí eura i v České republice a Polsku, které stejně jako Maďarsko slíbily do měnové unie vstoupit, ale pevné datum mít nemusí. Ze zemí bývalého sovětského bloku již euro přijalo Slovensko a Estonsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám