Hlavní obsah

Dejme Řecku další dva roky na snížení schodku, žádá šéfka MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Řecku je nutné poskytnout dodatečnou dvouletou lhůtu do roku 2016 na to, aby snížilo deficit veřejných financí, jak po něm požadují mezinárodní věřitelé. Podle agentury AFP to v Tokiu prohlásila šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Foto: Stephen Jaffe, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Lagardeová uvedla, že Řecku je nutné dát „dodatečnou dvouletou lhůtu, aby se mohlo potýkat s programem ozdravení veřejných financí“. Podle něj by měl řecký veřejný dluh v roce 2014 činit 2,1 procent řeckého hrubého domácího produktu ze 7,3 procenta, které se očekávají letos. Atény ale požadují prodloužení tohoto termínu o dva roky.

Řecko je od května 2010 závislé na dvou záchranných plánech, které připravila EU spolu s MMF. Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům a k ekonomickým reformám.

Zadlužená jihoevropská země je nyní pátým rokem v recesi. Podle některých ekonomů nebude po ukončení druhého záchranného programu schopná vrátit se na mezinárodní kapitálové trhy a bude potřebovat třetí záchranný úvěr.

Lagardeová, která je v Tokiu u příležitosti výročního zasedání MMF, ve čtvrtek mimo jiné vyzvala k bezodkladným krokům k zastavení dluhové krize v eurozóně i k oživení zpomalujícího světového hospodářského růstu. Kroky ECB a evropských vlád sice podle agentury AP ocenila, zároveň ale řekla, že je třeba jednat více a rychleji.

Reklama

Výběr článků

Načítám