Hlavní obsah

Česká ekonomika letos klesne, oživení bude příští rok jen mírné

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemská ekonomika letos poklesne o téměř jedno procento. Navíc očekávané tempo oživení pro rok 2013 bude mírnější, než se původně očekávalo. Uvedli to analytici osmi tuzemských bank v aktualizované ekonomické prognóze České bankovní asociace (ČBA).

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„K nejistotě plynoucí z dluhové krize v Evropě se u nás přidává nejistota ohledně nastavení klíčových ekonomických politik, jako jsou daně nebo důchodová reforma. Takové klima samozřejmě není vhodné pro razantnější ekonomické oživení,“ uvedl Luděk Niedermayer z ČBA.

Analytici se shodli, že za celkově špatnými výsledky ekonomiky, které jsou viditelně horší v porovnání s okolními zeměmi, stojí zejména snaha o fiskální konsolidaci a velmi nestabilní očekávání dalšího vývoje. Pokud jde o slabší spotřebu domácností, na ní se podepisuje mino jiné i zvýšení sazby DPH v letošním roce.

Podle ČBA by měla stoupnout i nezaměstnanost, a to minimálně na 8,6 procenta oproti současným 8,4 procenta. Soukromá spotřeba klesne v letošním roce o 2,35 procenta.

I příští rok šetřit s optimismem

V roce 2013 by podle ČBA růst reálného HDP mohl dosáhnout kladný, ale slabší růst, konkrétně 0,45 procenta. Růst v Evropské měnové unii (EMU) se předpokládán na 0,1 procenta. Česká republika by tedy měla růst rychleji než EMU.

„Zejména vnější vývoj je však zatížen značnou nejistotou související s dalším vývojem dluhové krize EU a s nejistotou ohledně postupu tamější fiskální konsolidace,“ připomíná ČBA.

Reklama

Výběr článků

Načítám