Hlavní obsah

Draghi: Ekonomika eurozóny má před sebou ještě dlouhou cestu k zotavení

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Eurozóna má před sebou ještě dlouhou a obtížnou cestu, než dojde k jejímu zotavení. Navíc se 17členné společenství stále potýká s krizí důvěry. Slova šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho citovala agentura Reuters.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Šéf ECB Mario Draghi

Článek

„Některé věci se zlepšily v posledních dvou třech měsících, ale domnívám se, že cesta vpřed bude dlouhá a povede směrem do kopce,“ nezastíral obavy Draghi.

Jedním dechem dodal, že neexistuje žádná alternativa k pokračujícím rozpočtovým škrtům. Nový program ECB spočívající v nákupu dluhopisů zemí eurozóny, které se dostaly do problémů, jako třeba Španělsko, zabrání podle něj „v destruktivním scénáři“ v rámci měnové unie.

Draghi nicméně přiznal, že i s tímto programem čelí eurozóna těžkým časům. Ekonomika eurozóny je nadále slabá a oživení bude jen postupné. Navíc úsporná opatření jednotlivých vlád mohou v blízké budoucnosti tlumit hospodářský růst.

Problémy zmíněné Draghim nepřímo potvrzuje i odhad Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle něhož například Španělsku, čtvrté největší ekonomice eurozóny, stoupne v příštím roce kvůli rekapitalizaci bankovního sektoru státní dluh.

Reklama

Výběr článků

Načítám