Hlavní obsah

Vyřešte si konečně krizi, jinak stáhnete ke dnu celý svět, varuje MMF eurozónu

Novinky,
Tokio

Mezinárodní měnový fond (MMF) v noci na úterý v Tokiu snížil odhad růstu světové ekonomiky na 3,3 procenta. Ještě v červenci ho odhadoval na 3,5 procenta. Ve výhledu na příští rok počítá s růstem 3,6 procenta, a ne 3,9 procenta. Důvodem je přetrvávající krize v Evropě. Uvedly to listy Guardian a Financial Times.

Foto: Dominick Reuter, Reuters

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Článek

MMF tvrdí, že riziko „poklesu je mnohem větší, než bylo v dubnu 2012 nebo v září 2011“. Podle zprávy není v tuto chvíli jasné, zda jde o další zaškobrtnutí na pomalé cestě k zotavení, nebo zhoršení celé situace. Podle MMF „odpověď závisí na tom, zda evropští a američtí politici budou jednat proaktivně při řešení jejich krátkodobých ekonomických problémů“.

Fond vyzval šéfy zemí eurozóny, aby rychle reagovaly na dluhovou krizi v Řecku a ve Španělsku, jinak stáhnou dolů světovou ekonomiku a nastane další finanční krize.

Varování MMF

MMF především ve svém prohlášení varoval, že krize eurozóny by se mohla ještě zhoršit, pokud političtí představitelé nepřijmou "nová bezprostřední opatření". Vyzval země, které to potřebují, aby požádaly o finanční pomoc a aby Evropská centrální banka začala vykupovat státní dluhopisy zemí, které si půjčují na příliš vysoký úrok, což je případ Španělska a Itálie. Měla by se taky prohloubit integrace a provést ekonomické reformy.

Vzkaz ale přišel i za oceán. Nové odhady o menším celosvětovém růstu, činícím 3,3 procenta letos a 3,5 procenta v roce následujícím, budou platné jen v tom případě, že americký Kongres včas zareaguje a nenechá vypršet snížení daní a v příštím roce uplatní škrty v rozpočtu.

Zbrzděný růst potká celý svět

V samotné eurozóně MMF očekává v letošním roce pokles ekonomiky o 0,4 procenta místo dříve předpokládaných 0,3 procenta. V příštím roce by se měla ekonomika eurozóny mírně oživit a růst by měl činit 0,2 procenta místo dříve předpokládaných 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky podle prognózy fondu letos klesne o jedno procento. V příštím roce by měla česká ekonomika podle MMF oživit a stoupnout o 0,8 procenta. Fond však napřesrok počítá také s nárůstem nezaměstnanosti. [celá zpráva]

Revidovaná čísla také vycházejí z nového odhadu ekonomického růstu Číny pro letošní a příští rok. Čínská ekonomika by měla podle MMF letos růst o 7,8 procenta místo původně odhadovaných osmi procent. Příští rok očekává růst 8,2 místo dosud předpokládaných 8,5 procenta. Čínskou na export orientovanou ekonomiku brzdí protahovaná krize v eurozóně, protože Evropa patří k předním odběratelům čínského zboží. Čína se proto snaží posílit i vlastní spotřebu a zahájila také řadu velkých projektů v oblasti infrastruktury.

MMF také snížil výhled růstu ekonomiky Spojených států v příštím roce na 2,1 místo dříve předpokládaných 2,2 procenta. Letošní růst by měl být 2,2 procenta, zatímco červencové odhady byly 2,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám