Hlavní obsah

Vozíčkáři letěli na schůzi o zlepšení přístupu k postiženým. Nepustili je do letadla

Novinky, pit
Moskva

Pilot aerolinek AirBerlin odmítl vpustit na palubu některé z členů ruské delegace čítající 34 osob včetně vozíčkářů, která měla letět z moskevského letiště Domodědovo do německého Düsseldorfu na konferenci věnovanou zlepšení přístupu postižených lidí v městských prostorech. Uvedla to agentura RIA Novosti s tím, že členem delegace byl i náměstek Státní dumy Vladimir Krupennikov, sám vozíčkář.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jako argument pilot letounu uvedl, že kvůli vnitřním bezpečnostním předpisům může povolit přístup pouze dvěma vozíčkářům. Z tohoto důvodu 11 členů delegace včetně šesti vozíčkářů muselo k cestě do Düsseldorfu vyhledat jiný spoj.

Podle Krupennikova hodlá delegace podat na aerolinky žalobu a požadovat náhradu škody. AirBerlin prý totiž měsíc dopředu věděla o tom, že její služby hodlá využít větší počet takto postižených lidí.

Nejedná se o ojedinělý případ. Například v dubnu letošního roku aerolinky Vladivostok Air odmítly přepravit ženu s jednou nohou, rovněž společnost S7 Airlines čelila v roce 2008 a 2009 dvěma žalobám za to, že odmítla přepravit osoby se zdravotním postižením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám