Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku stoupla, ubylo volných míst

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nezaměstnanost v Česku v září vzrostla na 8,4 procenta, v srpnu byla na 8,3 procenta. Práci hledalo 493 185 lidí, což bylo meziměsíčně více o zhruba šest a půl tisíce. O více než čtyři procenta ubylo volných pracovních míst. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Foto: Profimedia.cz

Nezaměstnanost v Česku za září stoupla.

Článek

Jak sdělil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, nárůst nezaměstnanosti lze vysvětlit především přílivem absolventů na úřady práce. Podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin je navíc číslo týkající se volných pracovních míst stále nízké na to, aby nezaměstnanost výrazněji a trvale klesla. V září jich bylo necelých 41 000.

„Ve čtvrtém čtvrtletí má nezaměstnanost tendenci se obvykle zvyšovat a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to letos mělo být jinak,“ sdělil Volf. Podle něj za zvýšením nezaměstnanosti stojí především sezonní faktory a tempo české ekonomiky, které je kolem nuly. Problémy v celé Evropě se nelepší.

Očekává se další růst

„Pro českou ekonomiku, která je zaměřená na vývoz, je to samozřejmě nejhorší možná zpráva. V dalších měsících se dá očekávat návrat k devítiprocentní hranici,“ domnívá se Volf.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v okresech Most (15,8 procenta), Bruntál (15,6 procenta) a Karviná a Chomutov (shodně 13,9 procenta). Nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okresech Praha-východ (3,5 procenta), Praha-západ a hl. m. Praha (4,4 procenta) a Mladá Boleslav (4,8 procenta).

„Na jednu stranu vysoká nezaměstnanost pomáhá brzdit celkové mzdové náklady firem, na druhou stranu je to zátěž pro sociální systém i pro samotné lidi bez práce, kteří tím ztrácejí svou pozici na trhu práce,“ připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Reklama

Výběr článků

Načítám