Hlavní obsah

Zdražování benzínu zlomeno, bude dál zlevňovat

Právo, pro, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že zdražování benzínu je zlomeno a začíná zlevňovat. Z důvodů stagnace cen ropných produktů na burze v Rotterdamu a posílení koruny vůči dolaru se prodává až o padesátník levněji.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Od poloviny září, kdy se Natural 95 prodával v průměru za historicky nejvyšších 38,56 koruny za litr, jeho cena nyní konečně klesla k hranici 38 korun.

Stejně tak nafta, jejíž ceny kulminovaly na přelomu srpna a září, zlevnila od té doby o třicetník na necelých 37 korun za litr.

Na mnoha frekventovaných místech Česka se ovšem benzín stále ještě prodává i za více než čtyřicet korun za litr.

Vůbec nejdražší benzín je nadále v hlavním městě, kde se Natural 95 podle společnosti CCS prodával v průměru za 38,73 koruny za litr. Naopak přibližně o 1,50 Kč méně musí řidiči za litr naturalu v průměru platit v Plzeňském a Ústeckém kraji, kde je nejlevnější z celé republiky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejlevnější pohonné hmoty podle CCS k 1. říjnu 2012

Mírné zlevňování by mělo pokračovat i v příštích dnech a týdnech. „Ceny ropných produktů na burze v Rotterdamu stagnují a koruna začala opět posilovat vůči americkému dolaru. Během týdne tedy očekáváme další zlevňování, nejvýše však v řádu desítek haléřů,“ řekl Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Zlevnění by se podle něj mělo týkat jak nejprodávanějšího Naturalu 95, tak nafty.

Zatímco v létě bylo pro české motoristy výhodné tankovat pohonné hmoty v Rakousku, teď už to platí jenom pro naftu, která je u tamějších čerpacích stanic v průměru za 1,42 eura (35,50 Kč). Průměrné ceny benzínu šly v Rakousku nahoru a v minulém týdnu se tam litr prodával v průměru za 1,52 eura, tedy v přepočtu za rovných 38 korun. Na Slovensku je benzín ještě podstatně dražší – v průměru za litr 1,602 eura, tedy 40,06 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám