Hlavní obsah

ČEZ vyřadil z tendru na dostavbu Temelína francouzskou Arevu

Právo, Martin Procházka, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Francouzská společnost Areva nesplnila požadavky veřejné zakázky pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. ČEZ ji z tendru vyřadil, jak uvedl mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. V tendru zůstávají dva účastníci: americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Společnost Areva již oznámila, že se odvolá.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Nenaplnili jak zákonná, tak další vylučovací kritéria. Jelikož tendr probíhá podle zákona o zadávání veřejných zakázek, musela být nabídka z dalšího řízení vyloučena,“ řekl Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle něho má nyní francouzská firma možnost podat námitku k ČEZ a poté i Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

ČEZ podle Kříže Arevě detailně specifikoval důvody pro vyřazení její nabídky, jde o důvody jak obchodní, tak i zákonné a jsou zásadního charakteru. Konkrétní výtky ale firma nezveřejní. „Vzhledem k tomu, že uchazeč má právo podat námitky vůči tomuto rozhodnutí, mohou být konkrétní důvody veřejnosti sděleny až poté, co proběhnou veškeré možnosti případného odvolání, aby byla naplněna korektnost tendru,“ dodal mluvčí ČEZ.

Areva prý nabídku asi nebrala vážně

Podle dobře informovaného zdroje Práva Francouzi zřejmě nebrali nabídku vážně. „Podle toho, jak dlouhou dobu měli na přípravu, připadá nám nesplnění ani zákonných požadavků jako záměr. Nevíme ale jaký,“ řekl Právu zdroj.

Pro ČEZ to znamená potíže, protože při menším počtu účastníků se hůře vyjednává o co nejlepší ceně.

Schwarzenberg francouzskou stranu informoval

O vyřazení společnosti Areva informoval při čtvrteční návštěvě Paříže ministr zahraničí Karel Schwarzenberg svého francouzského kolegu Laurenta Fabiuse. Právu to v pátek sdělil mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Šéf české diplomacie přitom dal bezprostředně po jednání s Fabiusem najevo, že Areva byla v tendru jeho favoritem.

„On (Fabius) ví, že jsem zásadní příznivec evropského řešení, takže mě moc přesvědčovat nemusí, ale záleží to na nabídce, která přijde,“ prohlásil Schwarzenberg, který už v tu chvíli nicméně věděl, že nabídka francouzské společnosti byla nevyhovující. Dodal, že to nejsou ministři zahraničí, kdo o průběhu tendru rozhodují.

Kolář doplnil, že čtvrteční pracovní návštěva byla plánována dlouho před tím, než v ČEZ o vyřazení společnosti z tendru rozhodl.

Odvoláme se, tvrdí společnost

Francouzská společnost se hodlá proti rozhodnutí ČEZ odvolat. „Na základě dnešního oznámení společnosti ČEZ týkající se účasti společnosti Areva v temelínském tendru podá Areva námitku proti tomuto rozhodnutí v souladu s pravidly stanovenými v zadávacích podmínkách,“ sdělila Právu mediální zástupkyně Arevy Sandra Zouzalová.

Areva podle ní věří, že splnila všechna zadávací kritéria a je připravena řešit otázky vznesené společností ČEZ. „Jsme přesvědčeni, že pro ČEZ máme tu nejkonkurenceschopnější nabídku a náš závazek k projektu dokončení Temelína zůstává nezměněn,“ dodala.

Vítěze vyberou příští rok

Obálky s nabídkami tří zájemců otevřel ČEZ počátkem letošního července, vítěz tendru má být vybrán v příštím roce. „Do konce letošního roku chceme mít první vyhodnocení nabídek a potom se zájemci dál jednat,“ uvedl Kříž.

Ve výběrovém řízení se posuzuje technická specifikace projektu včetně bezpečnosti a licencovatelnosti, dalších padesát procent v hodnocení bude tvořit ekonomická stránka nabídky, tedy cena a obchodní podmínky, jako například záruky či platební podmínky.

Po získání povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, stavebního povolení a další dokumentace by se mělo začít stavět v roce 2016 či 2017. Třetí a čtvrtý blok Temelína má být dokončen do roku 2025.

Reklama

Výběr článků

Načítám