Hlavní obsah

Pokud se dluh Řecka vymkne kontrole, MMF končí s pomocí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ukončí svou pomoc na záchraně krizí drceného Řecka, pokud se ukáže, že dluh jihoevropské země je neudržitelný. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na slova mluvčího MMF Gerryho Riceho.

Foto: Oli Scarff, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

MMF by pomoc zastavil podle mluvčího i v případě, jestliže by se další věřitelé nezavázali, že vyplní mezeru v záchranném balíku.  Šéfka MMF Christine Lagardeová minulý týden varovala, že výši řeckého dluhu „je třeba řešit“. I z tohoto důvodu začali někteří evropští politici uvažovat, že by mohlo přijít další kolo odpisu zadlužené země.

Podle MMF je nutné, aby Řecko srazilo do roku 2020 svůj dluh na 120 procent hrubého domácího produktu (HDP). To zatím značně koliduje s prohlášením řecké vlády, která v tomto týdnu vydala odhad, že veřejný dluh stoupne v příštím roce na téměř 180 procent HDP.

Udržitelnost a zabezpečení

Aby se MMF dále angažoval na pomoci Řecku, musejí být podle mluvčího splněny dva klíčové prvky – udržitelnost dluhu a zabezpečení financování. „Pokud budou tyto podmínky splněny v rámci současného přezkumu, stále o tom budeme muset vést dialog se zainteresovanými řeckými orgány i evropskými partnery," uvedl Rice.

Lagardeová se také minulý týden nechala slyšet, že Řecko se potýká s výpadkem ve financování, který nelze vyřešit pouze současnými projednávanými rozpočtovými opatřeními, ale že jakákoli další podpora bude muset přijít z Evropy. Rice nemohl uvést přesné datum, kdy skončení jednání vedená v Aténách, i když jde o „naléhavou záležitost".

Pokud jde o Španělsko, mluvčí uvedl, že tým MMF navštíví Madrid od 15. do 26. října, aby sledoval situaci, a následně pak předloží zprávu španělské vládě i Evropské komisi.

Reklama

Výběr článků

Načítám