Hlavní obsah

Dovozci žádají uvolnění prodeje českého alkoholu na Slovensku

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Dovozci českého alkoholu požádali slovenskou vládu, aby uvolnila dovoz českých lihovin na Slovensko. „Produkty, které jsou prokazatelně bezpečné, jsou stále ve skladech. Tato kauza se přitom týká černého trhu, nikoli tradičních výrobců,“ uvedl na tiskové konferenci v Bratislavě předseda sekce importérů lihovin u slovenského Svazu obchodu a cestovního ruchu Roman Pócs.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dovozci si stěžovali, že jednání se slovenskou vládou se nepohnula dále, i když ve slovenské obchodní síti se výskyt alkoholu s nadměrným množstvím nebezpečného metanolu nepotvrdil. Požadují, aby byl minimálně uvolněný prodej alkoholu vyrobeného do konce loňského roku a nové produkce s platným certifikátem původu. Na Slovensku chtějí spustit web, na němž si zájemci mohou zkontrolovat původ alkoholu.

Slovenská vláda nadále žádá, aby dva milióny lahví českého alkoholu byly vráceny do České republiky. Distributoři to považují za technicky nerealizovatelné. „Zdravotní bezpečnost dovedeme prokázat bez toho, abychom zboží vraceli zpět,“ zdůraznil Pócs.

Generální ředitel likérky Rudolf Jelínek Pavel Dvořáček vyjádřil přesvědčení, že za zákazem prodeje a dovozu českého alkoholu je tlak domácích výrobců. „Vysvětluji si to ekonomickými a konkurenčními zájmy slovenských výrobců alkoholu,“ dodal. Dvořáček upozornil, že nařízení o vrácení českých lihovin by mohlo odporovat evropským předpisům o volném pohybu zboží.

Podle vlády situace nadále kritická

Slovenská vláda považuje situaci s českým alkoholem nadále za kritickou a zatím neuvolní dovoz a prodej českých lihovin v zemi. V úterý to potvrdil slovenský ministra zemědělství Ľubomír Jahnátek. „Krizový štáb jednohlasně zhodnotil situaci tak, že riziko je stále obrovské a bylo by velkou chybou, kdyby se český alkohol uvolnil na spotřební trh Slovenské republiky,“ uvedl Jahnátek.

Podle Jahnátka česká strana po propuknutí skandálu s metanolem ochránila vlastní trh, ale neochránila ostatní občany Evropské unie. „My si budeme chránit především slovenské občany a spotřebitele,“ dodal.

Po aféře s metanolem v České republice a po prvním zaznamenaném případě otravy metanolem na východním Slovensku před dvěma týdny, zakázala Slovenská republika dovoz a prodej českých lihovin.

Reklama

Výběr článků

Načítám