Hlavní obsah

Testy evropských elektráren odhalily nedostatky i v Temelíně a Dukovanech

• Aktualizováno

Zátěžové testy, které byly provedeny v evropských jaderných elektrárnách, odkryly řadu nedostatků. Výtky se týkají i českých elektráren v Temelíně a Dukovanech. Obecně je bezpečnost evropských elektráren vysoká a žádnou není třeba z důvodů bezpečnosti uzavřít. Evropská komise k zátěžovým testům simulujícím extrémní situace přistoupila po havárii v elektrárně v japonské Fukušimě.

Foto: Profimedia.cz

Dukovanská jaderná elektrárna je v provozu skoro tři desetiletí

Článek

Testy zkoumaly, jak jsou elektrárny připraveny vypořádat se s extrémními případy, jako jsou ničivá zemětřesení či záplavy. Výsledky ukazují, že ne ve všech státech a u všech elektráren se uplatňují nejvyšší mezinárodní standardy a nejlepší osvědčené postupy.

Českým úřadům experti například doporučili, aby zvážily řadu úprav a kroků. Jde třeba o zvýšení ochrany naftových čerpadel pro případ povodní a o úpravy týkající se operací se zpětným obvodem.

Eurokomisař pro energetiku Gunther Oettinger označil bezpečnostní situaci za uspokojivou. Všude však podle něj existuje potenciál ke zlepšení a zdokonalení. Nalezené technické slabiny by měly být odstraněny, byť komisař přiznal, že celkové náklady by se mohly dostat minimálně na 10 ale možná až 25 miliard eur.

Podle Oettigera jaderná bezpečnost nekončí za hranicemi států, evropský dohled by proto měl být co nejvíce nezávislý na národních regulátorech. Mělo by proto dojít ke změně směrnice o atomové bezpečnosti. Jaderné elektrárny by se rovněž mohly pojišťovat proti případné havárii, což by se podle komisaře mohlo promítnout i do cen vyráběné elektřiny.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), který okomentoval zprávu v České televizi, zdůraznil, že výtky ze strany komise nejsou nedostatky. "Jsou to návrhy toho, co lze zlepšit," řekl ministr, podle nějž dává provozovatel každoročně na zlepšení bezpečnosti miliardu korun. Podobně zdrženlivý postoj má k závěrům i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Ochrana proti zemětřesení a povodním kulhá

V testech všech evropských elektráren se mimo jiné ukázalo, že moderní standardy pro kalkulaci rizik ze zemětřesení nebyly při plánování elektráren brány v potaz u 54 ze 145 reaktorů v EU (37 procent). U povodní se to týká 62 reaktorů (43 procent). Mezinárodní doporučení týkající se seismických nebezpečí nesplňuje 65 reaktorů (45 procent).

Brusel vyzval státy, aby rychle začaly doporučení převádět do praxe. Do konce roku by měly země nastínit plán, jak, co a kdy hodlají udělat. Celkem bylo prozkoumáno 145 reaktorů v 15 členských zemích EU, z toho šest v Dukovanech a Temelíně.

České úřady už ve středu v reakci na zprávy některých médií, která část závěrů z testů zveřejnila, uvedly, že elektrárny v Temelíně a Dukovanech nemají žádné vážné problémy s bezpečností. Stejné stanovisko zaujal provozovatel elektráren ČEZ.

Euroúředníci nemohou rozhodovat, tvrdí Tošenovský

Europoslanec Evžen Tošenovský (ODS), který je místopředsedou výboru pro vědu, průmysl a energetiku, odmítá politizaci problému.

"Mezinárodní dohled nad bezpečností jaderných elektráren je potřebný a správný, jde ale o vysoce technickou otázku. Komise teď dělá líbivou politiku: vypadá to, že jádro je špatné, komise hledá pod tlakem zelených důvody k jeho likvidaci a nejradši by nějakou elektrárnu demonstrativně zavřela," dodal s tím, že bezpečnost mají posuzovat experti, nikoliv euroúředníci. Za nesmysl pak označil sestavování žebříčků bezpečnosti, neboť každá z elektráren je unikát.

Reklama

Výběr článků

Načítám