Hlavní obsah

Kypr odmítne zahraniční pomoc, pokud bude podmíněna privatizací

Novinky, pit
Nikósie

Kypr nepřijme mezinárodní finanční pomoc, pokud bude podmíněna výprodejem ziskových státních podniků, případně narušením vazby mezi zvyšováním platů a nárůstem inflace. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova kyperského prezidenta Demetrise Christofiase.

Foto: Andreas Manolis, Reuters

Kyperský prezident Demetris Christofias

Článek

Je to poprvé, kdy se prezident postavil proti poskytnutí úvěru za současných podmínek, přestože je zainteresovaní evropští úředníci považují za nezávazné a za jakési „stavební kameny“ směřující ke konečné dohodě.

Návrh reformních opatření předložili Kypru zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu v červenci. Jejich plněním by měl získat ostrovní stát přístup k úvěrovému programu.

Kypr požádal o pomoc v červnu poté, co jeho největší dvě banky utrpěly značné ztráty kvůli svým aktivitám v krizí drceném Řecku a požádaly o státní pomoc.

Kypr je třetí nejmenší zemí v rámci 17členné eurozóny. Přesná částka týkající se záchrany zatím nebyla určena, hovoří se až o 15 miliardách eur. Už koncem loňského roku získal od Ruska pětiletou půjčku ve výši 2,5 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám