Hlavní obsah

Problémy s lososem obsahujícím salmonelu se Česka netýkají

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Problémy až tří stovek lidí, kteří se v zahraničí nakazili salmonelózou po požití závadného uzeného lososa, by se českých konzumentů neměly týkat. Jak uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben, tato „rybí specialita“ původem z Nizozemska nebyla do Česka distribuována.

Foto: Ki Price, Reuters

Nasolené maso lososů

Článek

„Přestože podle informace systémem rychlého varování RASFF závadný uzený losos z Nizozemska nebyl do ČR distribuován, upozorňuje SVS všechny krajské správy, aby prověřily, zda tomu tak je doopravdy,“ informoval Duben.

Z informací systémem RASFF podle mluvčího vyplývá, že závadný výrobek směřoval do Belgie, Německa, Francie, Lucemburska a Švýcarska.[celá zpráva]

„Pokud by si někdo z ciziny dovezl tohoto uzeného lososa od nizozemského, popřípadě řeckého výrobce, nechť jej nejí a odstraní,“ doplnil Duben.

Nizozemská firma Foppen, která zpracovává ryby v provozech v Nizozemsku a Řecku, příčiny vzniku nákazy vyšetřuje. Podle nizozemského Úřadu pro veřejné zdraví RIVM se však může jednat jen o špičku ledovce. „Skutečná čísla nakažených lidí mohou být mnohem vyšší,“ uvedl v úterý Harald Wychgel z RIVM.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám