Hlavní obsah

Svět se bude topit v krizi ještě deset let, tvrdí hlavní ekonom MMF

Budapešť

Světové ekonomice bude trvat nejméně deset let, než se vymaní z krize, která začala v roce 2008 a nyní pokračuje dluhovou krizí zemí eurozóny. Je o tom přesvědčen hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard, který se svěřil maďarskému finančnímu serveru Portfolio.hu.

Foto: Stringer Shanghai, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Krize vládních financí, která přišla vzápětí po finanční krizi, podle Blancharda zasahuje nejen Evropu, ale i Spojené státy a Japonsko, zatímco na Čínu tyto potíže doléhají v podobě slabšího růstu.

K řešení krize v eurozóně bude podle Blancharda zapotřebí, aby na zadluženém jihu měnové unie ceny klesaly, zatímco inflace v Německu a dalších silných zemích rostla více než dvouprocentním tempem, kterou pro eurozónu jako celek připouští Evropská centrální banka (ECB).

Německo se vyšší inflace bojí

Němci vyšší inflaci odmítají kvůli zkušenosti s hyperinflací 20. let, a jsou tak vysoce podezřívaví vůči krokům ECB na podporu předlužených zemí, které jim připomínají tištění peněz. Podle Blancharda ale tento vývoj díky zaměření ECB na cenovou stabilitu není možný.

Podle ekonoma MMF je snižování státních dluhů nevyhnutelné, nemělo by ale udusit ekonomický růst. Snižování dluhu by tak měla sledovat „úzkou střední cestu“. „Každá země musí najít správnou cestu konsolidace," dodal Blanchard.

Reklama

Výběr článků

Načítám