Hlavní obsah

Řecko dluží domácím firmám osm miliard eur

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

O krizi a stávkami drceném Řecku se dá bez nadsázky říct, že dluží, kam se podívá. Kromě obrovského mezinárodního dluhu mají Atény závazky i u tuzemských firem a institucí, jimž dluží 7,9 miliardy eur (asi 197,5 miliardy korun). Informovala o tom agentura DPA s odkazem na návrh rozpočtu pro rok 2013.

Foto: ČTK/AP

Do stávek se v Řecku zapojují desítky tisíc lidí.

Článek

Jedná se vlastně o jakýsi začarovaný kruh. Tak například státní zdravotní pojišťovny dluží přes čtyři miliardy eur nemocnicím. Naopak nemocnice dluží 1,7 miliardy eur lékárnám a dodavatelům zdravotnického materiálu.

Zástupci z Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu zkoumají v současné době řecký úsporný plán. Atény hodlají v letech 2012 až 2013 uspořit téměř 12 miliard eur.

Na hodnocení mezinárodních inspektorů závisí, zda jihoevropská země obdrží další tranši ve výši 31,5 miliardy eur z mezinárodního záchranného balíku. Zatím není jasné, kdy bude závěrečná zpráva k dispozici.

Obehraná písnička: nezaměstnanost a recese

Řecko trápí vysoká nezaměstnanost, která se pohybuje okolo 24 procent a po španělské je nejvyšší v rámci 17členné eurozóny. Markantní je především mezi mladými lidmi, kde už přesáhla 50procentní hranici.

Řecká ekonomika se nachází v dlouhodobé recesi a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla v dohledné době měnit. Vláda je nucena provádět nepopulární úsporná opatření, což způsobuje pravidelné masivní demonstrace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám