Hlavní obsah

Česko slaví na dluhopisovém trhu úspěch, půjčilo si s rekordně nízkým úrokem

Praha

Ministerstvo financí (MF) v pondělí prodalo emisi desetiletých státních dluhopisů za 750 miliónů eur (asi 18,8 miliardy korun). Informoval o tom mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. MF prodalo emisi s rekordně nízkým výnosem 2,871 procenta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

„Jde o historicky nejnižší výnos, kterého ČR dosáhla na veřejném zahraničním finančním trhu," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím, že zároveň jde o nejnižší výnos desetiletého dluhopisu, kterého dosáhla jakákoli země střední a východní Evropy.

Pondělní emise je druhou tranší emise eurobondů. První byla vydána v únoru letošního roku v objemu dvou miliard eur. „Důvodem pro znovuotevření emise byl velký zájem investorů o dluhopisy vydané v rámci první tranše na sekundárním trhu,“ sdělilo MF.

Transakce umožní Česku podle náměstka ministra financí Jana Gregora dosáhnout příznivých podmínek pro další emise státních dluhopisů. „Přispěje k dalšímu snížení nákladů na financování státního dluhu, a tím i k úsporám ve státním rozpočtu,“ uvedl.

Situace je dobrá

Situace na trhu se státními dluhopisy je letos podle analytiků příznivá. Výnosy státních dluhopisů klesly již ke konci srpna na historická minima. Získaná důvěra na finančních trzích podle dřívějšího vyjádření Kalouska uspořila Česku desítky miliard na úrokových nákladech.

Letos si chce ministerstvo financí podle strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012 půjčit přes 243 miliard korun. V roce 2013 si hodlá podle návrhu rozpočtu půjčit 238,8 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám