Hlavní obsah

Z Děčína do Mostu vyrazí nový RegioPanter

Právo, cis

Na tratích Ústeckého kraje se ve středu objeví nový moderní vlak, a to elektrická jednotka RegioPanter. Na podzim spojí kraj s Karlovarskem motorová jednotka RegioShark. Obě soupravy mohli cestující poprvé vidět v úterý, kdy stroje vezly mezi Ústím nad Labem a Kláštercem na Ohří politiky, zástupce firem a představitele Českých drah.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlak RegioPanterVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Elektrická jednotka řady 440 RegioPanter poveze první běžné cestující ve středu na lince Děčín – Most, souprava 844 RegioShark půjde do provozu na podzim, a to na trase MostKarlovy Vary. Vedení Ústeckého kraje od nových vozidel očekává zkvalitnění cestování a lepší využívání vlakových spojů.

„Aby byla železnice pro cestující atraktivní a oni neutíkali na přetížené silnice, musí splňovat jejich požadavky,“ uvedla hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD).

Foto: Šárka Cicvárková, Právo

Křtilo se v Chomutově, a to hned dvě soupravy najednou. Jely na trati z Ústí nad Labem do Klášterce nad Ohří.

České dráhy objednaly u společnosti Škoda Vagonka, dceřiné firmy největšího českého výrobce kolejové techniky Škoda Transportation, celkem 19 vlaků za téměř 2,5 miliardy. Sedm souprav se postupně objeví na linkách Ústeckého kraje, a to na trasách Děčín – Ústí nad Labem – Kadaň a Litvínov – Teplice – Ústí nad Labem.

Z bezmála miliardy jejich ceny zaplatila Evropská unie 40%. Dokážou vyvinout až 160kilometrovou rychlost.

Foto: Šárka Cicvárková, Právo

Vlak křtili politici, zástupci firem a představitelé Českých drah.

Na tratích kraje se objeví také motorové jednotky polského výrobce PESA Bydgoszcz. České dráhy objednaly celkem jednatřicet vlaků za téměř dvě miliardy. Jednotka s obchodním označením LINK dostala v rámci sítě Českých drah jméno RegioShark podle přední části soupravy. Kromě Ústeckého kraje budou tyto vlaky jezdit ještě v Karlovarském, Plzeňském a Zlínském kraji. Jde o nejmodernější motorovou jednotku tohoto typu v Evropě.

V Ústeckém kraji mohou cestující využívat osm souprav za půl miliardy, sedm z nich bude nejpozději do konce příštího roku obsluhovat Děčínsko a Šluknovský výběžek. Jezdí rychlostí až 120 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám