Hlavní obsah

Španělsko prý požádá o finanční pomoc, nese se diplomatickými kruhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělsko je připraveno v brzké době požádat eurozónu o pomoc se splácením dluhů. Agentuře Reuters to řekli nejmenovaní evropští představitelé. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble nicméně již dříve prohlásil, že Madrid dělá veškeré kroky k překonání finančních problémů a pomoc nepotřebuje.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Mariano Rajoy

Článek

Podle diplomatů je to právě postoj Německa, co brzdí předložení španělské žádosti o pomoc. Mluvčí německé vlády nicméně upozornil, že každá země musí rozhodovat sama za sebe. Mluvčí španělského premiéra zase uvedla, že nemá informace o žádném německém vetu na žádost o pomoc.

Madrid se však podle jednoho z diplomatů obává, že Německo by v případě žádosti mohlo vznést nepřijatelné podmínky, jako například prudké snížení důchodů, či přijít s procedurálními překážkami.

Mohlo by se tak dostat velmi lehce dostat do pozice Řecka, Portugalska či Irska – odstřihnuté od finančních trhů a s velmi tvrdým programem rozpočtových úprav.

Španělská vláda minulý týden oznámila, že se chce v úsporném rozpočtu na příští rok zaměřit více na omezování výdajů, než na zvyšování daní, a hodlá v něm ušetřit 40 miliard eur (asi bilión korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám