Hlavní obsah

Nový web výrobců lihovin prověří původ alkoholu

Praha

Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) ve středu spustí web certifikacelihovin.cz, kde bude možné dohledat certifikáty o původu lihovin. Má tak pomoci urychlit návrat alkoholu na pulty obchodů a do restauračních zařízení, uvedli zástupci unie. Web mohou také využít lidé, kteří si nejsou jisti původem alkoholu, který mají doma.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Web by měl dohledat původ lihoviny na základě informací z kolku, podle data výroby a dalších údajů na láhvi. Podle prezidenta UVDL Petra Pavlíka dostávají výrobci a prodejci od lidí o alkoholu každý den tisíce dotazů.

Pavlík upozornil, že mezi spotřebiteli je po otravách metylalkoholem znát větší obezřetnost a snaha zjistit původ nápojů. "Po zmírnění prohibice klesla spotřeba tvrdého alkoholu a lidé se více zaměřují na známé značky," dodal.

Od minulého čtvrtka je po dvoutýdenní prohibici kvůli otravám metylalkoholem možné znovu bez omezení prodávat tvrdé lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012. U novějšího alkoholu je nutné prokázat původ zvláštním certifikátem. Prodejci mají dva měsíce, aby potřebné dokumenty k alkoholu získali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám