Hlavní obsah

Na Rusko se se žádostí o naléhavou půjčku obrátilo už pět zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko obdrželo žádosti už od pěti evropských zemí o naléhavou finanční pomoc. Podle zprávy moskevského listu Nězavisimaja gazeta s touto „senzační“ zprávou přišel koncem minulého týdne ruský ministr financí Anton Siluanov. Z pětice jsou konkrétní údaje jen o Kypru, který má zájem o ruskou půjčku ve výši pěti miliard eur.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle ruského listu v úvahu připadají Řecko, Irsko a Island, ale i východoevropské státy jako Maďarsko a Bulharsko, případně Lotyšsko nebo Litva. Siluanov pouze uvedl, že se nejedná o velké země.

Koncem loňského roku dostal Kypr od Moskvy pětiletou půjčku 2,5 miliardy eur s úrokem 4,5 procenta. Přestože ratingové agentury Standard & Poor’s a Moody’s označily Kypr za stát s plnou platební neschopností, je Moskva ochotna poskytnout Nikósii další kredit. Návratnost je přitom podle ruského listu mlhavá.

Motivem půjčky může být podle ruského listu fakt, že kyperské banky spravují účty ruské finanční aristokracie. Jakýkoli finanční otřes na Kypru by se tudíž dotkl ruské elity.

Půjčit Islandu Moskva zvažovala už na podzim roku 2009, kdy islandská vláda žádala půjčku ve výši čtyř miliard eur, píše Nězavisimaja gazeta. Když ale Island dostal půjčku od skandinávských zemí a Mezinárodního měnového fondu, výše půjčky požadované v Rusku se snížila na půl miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám