Hlavní obsah

Řecko neplní podmínky půjčky, přesto dostane další pomoc, tvrdí německá média

Berlín

Řecko obdrží další splátku ze slíbené mezinárodní pomoci i přes vyšší rozpočtový schodek a pomalý pokrok v reformách. Informovaly o tom o víkendu německé časopisy Wirtschaftswoche a Focus s odvoláním na zdroje z eurozóny a Evropského parlamentu. Důvodem je, že eurozóna nechce, aby ji Řecko opustilo.

Foto: Profimedia.cz

Řecko obdrží další splátku ze slíbené mezinárodní pomoci.

Článek

"Řecko obdrží seznam reforem, které musí schválit jejich parlament do stanoveného termínu. Peníze budou uvolněné, jakmile je zákonodárci schválí," řekl zdroj Wirtschaftswoche. Neupřesnil však, jaké reformy to nově budou. Pouze poznamenal, že eurozóna se nyní soustředí na to, aby zabránila odchodu Řecka. "Obavy z 'dominového efektu' v eurozóně jsou příliš velké," dodal.

Podle Focusu bude zpráva o řeckých krocích vypracována tzv. trojkou, tedy Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem tak, aby mohly být peníze poskytnuty.

Atény mají příští týden obnovit jednání s trojkou. Země potřebuje získat dalších 31 miliard eur (779,1 miliardy Kč) z pomoci, aby odvrátilo hrozbu bankrotu a odchodu z eurozóny.

Řecko je nyní pátým rokem v recesi a žádá o prodloužení splnění podmínek pomoci o dva roky. Podle některých ekonomů však země nebude po ukončení druhého záchranného programu schopná vrátit se na mezinárodní kapitálové trhy a bude potřebovat třetí záchranný úvěr.

Řecko nyní čerpá druhý záchranný úvěr 130 miliard eur. V roce 2010 začalo čerpat první půjčku 110 miliard eur, během čerpání se ale ukázalo, že záchranný úvěr Řecku nebude stačit. Atény se proto dohodly na restrukturalizaci dluhu a nových podmínkách čerpání.

Reklama

Výběr článků

Načítám