Hlavní obsah

Ekonomika USA roste méně, než se čekalo

BBC,
Washington/Londýn

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí stoupla o 1,3 procenta. Oznámilo to ve čtvrtek americké ministerstvo obchodu ve své konečné zprávě. Opravilo tak svůj odhad z minulého měsíce, podle kterého růst dosáhl 1,7 procenta. V prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o dvě procenta.

Foto: Profimedia.cz

Nově vytištěné stodolarové bankovky

Článek

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že ministerstvo ponechá srpnový odhad růstu beze změny. Za revizí hospodářského růstu stály negativní dopady nejhoršího sucha za padesát let na zemědělskou produkci a slabší spotřebitelské i podnikové výdaje.

Dosavadní ekonomické údaje za třetí čtvrtletí zatím nenaznačují výraznější zrychlení tempa hospodářského růstu a experti očekávají další zpomalení růstu.

Británie překonala odhady

Naopak britská ekonomika neprožívá tak hlubokou recesi, jak se očekávalo. Podle britského národního statistického úřadu ONS činil ve druhém čtvrtletí propad jen 0,4 procenta. Původně se čekalo, že to bude 0,7 procenta, v srpnu byl zveřejněn revidovaný odhad 0,5 procenta.

Za propadem stojí především stavebnictví, kde došlo k tříprocentnímu poklesu, byť se původně čekal pokles ve výši 5,2 procenta. Výroba poklesla o 0,8 procenta. Očekává se ale další zlepšení v třetím kvartálu, protože investice do výrobního sektoru v druhém čtvrtletí vzrostly o 5,9 procenta. Pokles v sektoru služeb činí 0,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám