Hlavní obsah

Madrid oznámil navzdory protestům další úspory ve výši 39 miliard eur

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Navzdory pokračujícím protestům plánuje španělská vláda v rozpočtu na příští rok úspory ve výši 39 miliard eur (téměř bilión korun), které by měly být získány pomocí dalších škrtů, zvýšením daní a strukturálními reformami. Vicepremiérka Soraya Saenzová de Santamaria ve čtvrtek odpoledne zveřejnil podrobnosti.

Foto: Sergio Perez

Španělská vicepremiérka Soraya Saenzová de Santamaria spolu s ministrem financí Cristobalem Montorem představují návrh rozpočtu

Článek

Vicepremiérka k návrhu škrtů uvedla: "Je to krizový rozpočet navržený jako východisko z krize."

Rozpočet počítá s dvanáctiprocentním snížením výdajů ministerstev, se zmrazením plateb ve veřejném sektoru, která potrvá už třetí rok a s novou dvacetiprocentní daní na výhry v loterii nad 2500 eur

Naopak se nepočítá tím, že by se důchody nezvyšovaly podle inflace, jak se spekulovalo. Na jejich růst se dají tři miliardy eur z rezerv. Více peněz také půjde na školství.

Podle Saenzové de Santamaria by k úsporám měly ze 42 procent přispět daně a z 58 procent škrty na straně výdajů.

Protesty ve Španělsku

Španělsko tento týden zažilo velké protesty v Madridu a v Bilbau. Lidé na nich odmítali škrty v rozpočtu i přijetí případné půjčky od Mezinárodního měnového fondu, která by byla podmíněna dalšími úspornými opatřeními.

Španělský premiér Mariano Rajoy zatím o půjčku nepožádal, listu Wall Street Journal ale ve středu řekl, že situace by se mohla změnit, pokud výnosy dluhopisů budou dlouhodobě tak vysoké jako nyní, kdy překračují u desetiletých šestiprocentní hranici. „Mohu vás na sto procent ujistit, že pak bych o půjčku požádal.“

Ekonomika Španělska je stále špatná. V třetím čtvrtletí se podle dostupných dat dále prohloubí recese, uvedla začátkem týdne centrální španělská banka.

Ve špatném stavu je zejména bankovní sektor, který již dostal půjčku ve výši 20 miliard eur. Španělská banka BBVA ale uvedla, že španělské banky budou potřebovat dalších 60 miliard eur.

Španělsko nadále trápí vysoká nezaměstnanost ve výši 25 procent. Podle vlády bude letošní deficit rozpočtu 6,3 procenta HDP, i když analytici uvádějí, že spíš dosáhne sedmi procent.

Po protestech v úterý poklesly ve středu španělské akcie. Přispělo k tomu i oznámení centrální banky o prohlubující se recesi.

Castile La Manche je už pátou  španělskou provincií která bude žádat peníze ze záchranného fondu kvůli hrozbě insolvence. Bude chtít 848 miliónů eur. O pomoc už žádaly Valencie, Murcie, Katalánsko a Andalusie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám