Hlavní obsah

Poslanci odhlasovali zavedení předdůchodů

• Aktualizováno

Sněmovna ve středu schválila hladce i hlasy opozice vládní předlohu, která stanoví pravidla pro vyplácení takzvaných předdůchodů. Lidé by je mohli čerpat podle novely o doplňkovém penzijním spoření od ledna. Předdůchody mohou pomoci podle vlády vyřešit tíživou situaci lidí, kteří před blížícím se odchodem do důchodu přijdou o práci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s vicepremiérkou Karolínou Peake (LIDEM) na středečním jednání Sněmovny

Článek

Předloha míří k posouzení do Senátu. Lidem, kteří se rozhodnou odejít do důchodu dřív s využitím předdůchodu, bude podle předlohy zdravotní pojištění platit stát.

Nebudou mít také snížený starobní důchod. "Považuji to za lepší řešení, než kdyby tito občané s minimální šancí uplatnit se na trhu práce pobírali sociální dávky, anebo byli nuceni odcházet do předčasného důchodu a stát za ně stejně musel platit zdravotní pojištění," uvedl v tiskové zprávě ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Žádost budou moct zájemci podat nejdříve pět let před nárokem na odchod do starobního důchodu, k tomu budou muset mít naspořeno v doplňkovém spořícím systému.

Jednou z podmínek získání předdůchodu bude jeho minimální výše - nejméně 30 procent průměrné mzdy měsíčně. Nyní to odpovídá zhruba 8000 korunám. Na předdůchod by lidem podle návrhu měli přispívat zaměstnavatelé, a to v rámci doplňkového penzijního spoření. Příspěvek zaměstnavatele bude podle předlohy osvobozen od daně z příjmu do výše 30 000 korun ročně, nynější hranice je 24 000 korun.

Žadatelé budou moct využít i jiné úspory. Návrh počítá s měsíčním vyplácením dávky, ovšem přerušení či pozastavení výplat nebude možné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám