Hlavní obsah

Nižší pojistné pro ženy skončí, budou platit stejně jako muži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ještě tento rok budou muset pojišťovny sjednotit sazby pojistného pro ženy a pro muže. Něžné pohlaví má nyní pojistky nižší. Sjednocení zavádí novela zákona o pojišťovnictví, která v úterý prošla ve Sněmovně prvním čtením. Změna se zavádí na základě rozhodnutí Soudního dvora EU.

Foto: Profimedia.cz

Ženy budou muset u nových smluv platit víc například u životního pojištění. Ilustrační foto

Článek

Podle verdiktu soudu jsou rozdílné sazby v rozporu s principy rovného zacházení s muži a ženami. "V zásadě nám nic jiného nezbývá," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Pojišťovny mají sjednotit sazby do letošního 21. prosince. Podle expertů se pro ženy zdraží především rizikové pojistky. Ty jsou nyní pro ně nižší, protože se předpokládá, že ženy se svým zdravím a životem hazardují méně než muži.

Pohlaví nyní hraje roli při sazbách životního pojištění, úrazového či důchodového pojištění. V některých zemích ale také u povinného ručení.

Teoreticky by se sazby mohly vyrovnat i tak, že se mírně sníží pojistky pro muže a mírně zvýší pojistky pro ženy. To ale experti nepředpokládají. Pojišťovny se zřejmě přikloní k vyšší sumě.

Anketa

Je správné, aby ženy platily stejné pojistky jako muži?
ano
54,8 %
ne
45,2 %
Celkem hlasovalo 1285 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám