Hlavní obsah

Standard & Poor's zhoršila výhled ekonomiky eurozóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ratingová agentura Standard & Poor's zhoršila výhled ekonomiky eurozóny. V letošním roce podle prognózy zveřejněné v úterý očekává hospodářský pokles o 0,8 procenta a v příštím roce počítá se stagnací.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Předchozí červencová prognóza předpokládala, že ekonomika napřesrok stoupne o 0,3 procenta po letošním poklesu o 0,7 procenta.

"Nejnovější hospodářské indikátory nadále ukazují slabý obrázek Evropy," uvedl ekonom S Jean-Michel Six.

Agentura počítá s dalším hospodářským propadem ve Španělsku a Itálii. Odhad poklesu španělské ekonomiky pro příští rok výrazně zhoršila na 1,4 procenta z dříve předpokládaných 0,6 procenta. Dluhová krize bude mít navíc podle S čím dál větší dopad také na Francii a Německo, tedy na klíčové členy eurozóny.

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí podle statistického úřadu Eurostat klesla o 0,2 procenta. Pokud by pokles pokračoval také ve třetím čtvrtletí, dostala by se eurozóna do recese. Ta je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám