Hlavní obsah

Řecko musí šetřit, rozprodá nemovitosti patřící diplomatickému sboru

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko hodlá rozprodat lukrativní zahraniční budovy patřící diplomatickému sboru, aby mohlo pomýšlet na další mezinárodní finanční pomoc. Atény totiž musí ukázat, že to s úsporami myslí vážně. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje obeznámené se situací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru euobserver.com půjde o administrativní budovy v Bělehradu, Bruselu, Londýně, Nikósii a Římu. Řecké vládě stále chybí zhruba dvě až tři miliardy eur, aby splnila plán úspor ve výši téměř 12 miliard eur. Právě to je zásadní podmínka pro uvolnění další půjčky ve výši 31 miliard eur.

Seznam majetku určeného k prodeji dosud obsahoval pouze nemovitosti nacházející se přímo v Řecku. Jak uvedla agentura Bloomberg, prodán či pronajat by mohl být i bývalý královský palác nedaleko Atén, který používala královská rodina do roku 1967. Majetek zahrnuje 40 hospodářských budov, stáje a hřbitov.

Pokud jde o zahraničí, k prodeji je 115 let stará rezidence řeckého konzula o velikosti 947 metrů čtverečních v druhé nejdražší londýnské čtvrti Holland Park, stejně jako kancelářské budovy v Bruselu a Bělehradu. Řecko hodlá získat 50 miliard eur do roku 2020 prodejem státních aktiv, polovinu z toho tvoří právě nemovitosti.

Jen pro zajímavost, prodejní ceny domů v centru Londýna stouply v letošním roce o téměř deset procent, od roku 2009 se jedná už o skoro 50procentní růst. Domy podobné řecké rezidenci se pronajímají za zhruba 25 000 liber měsíčně, prodej pak dosahuje až 12 miliónů liber (asi 372 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám