Hlavní obsah

Připravte se na propouštění, upozornily americké aerolinky tisíce zaměstnanců

– Dallas

Společnost American Airlines, což je třetí největší letecký dopravce v USA, uvědomila více než 11 000 zaměstnanců, že by mohli přijít o práci. Firma loni v listopadu vyhlásila bankrot a nyní pod dohledem konkurzního soudu prochází kompletní reorganizací. Do konce září a v průběhu října chce podnik rovněž omezit počet letů.

Foto: Reuters

Boieng 737-800 společnosti American Airlines

Článek

Mluvčí firmy Bruce Hicks řekl, že propuštěno bude ve skutečnosti asi 4400 lidí. Tedy méně než 40 procent z těch, kteří dostali upozornění, že zachování jejich pracovního místa není jisté. K propouštění firma sáhne v listopadu a prosinci.

Podnik musel zaměstnancům upozornění zaslat, neboť to vyžaduje příslušný pracovní zákon. Podle něj musejí být zaměstnanci vyrozuměni alespoň 60 dnů před plánovaným propouštěním většího rozsahu, anebo pokud se firma chystá uzavřít některý z výrobních závodů.

Podle Jamieho Horwitze, mluvčího odborové organizace zaměstnanců v dopravě (TWU), zhruba 800 lidí uvedlo, že odejdou z firmy dobrovolně. O to se tedy skutečný počet propuštěných sníží.

Nejvíce zaměstnanců patrně odejde z Dallasu a Fort Worth, kde firma sídlí. S větším propouštěním vedení podniku ale počítá i v Tulse ve státě Oklahoma. Méně lidí bude muset odejít z pracovišť firmy v Miami, New Yorku a Chicagu.

Reklama

Výběr článků

Načítám