Hlavní obsah

Miliardář Komárek se zajímá o krachující Pilsen Steel

Plzeň

Investiční skupina miliardáře Karla Komárka KKCG předložila společnosti Pilsen Steel nabídku úvěrového financování, které je nezbytné pro udržení provozu podniku. Na plzeňské hutě a kovárny vyhlásil soud v pátek kvůli předlužení úpadek. Podnik s 900 lidmi od konce června nevyrábí a má přerušené dodávky energií.

Článek

„Zaslanou nabídku zveřejňovat nebudeme, ale je velmi korektní,“ uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko. KKCG je podle informací ČTK připravena poskytnout do dvou týdnů přes 100 miliónů korun a do konce roku až 250 miliónů korun. Podle zdroje z plzeňského podniku mohou tyto peníze udržet provoz továrny i všechny zaměstnance, jimž zatím podnik mzdy nedluží.

„Obdrželi jsme od mezinárodní investiční skupiny KKCG seriózní a konkrétní nabídku provozního úvěru. Začneme o ní okamžitě jednat. Souhlas s uzavřením smlouvy o provozním financování s KKCG předložíme prozatímnímu věřitelskému výboru v nejbližší době,“ řekl pověřený šéf hutí Pilsen Steel Tomáš Egermajer. Vedení podniku udělá podle něj vše pro to, aby výroba pokračovala a lidé nepřišli o práci.

„Bez externího financování se podnik neobejde,“ řekl insolvenční správce Michal Žižlavský. Podle něj musí partner dát do firmy do konce roku stovky miliónů korun na provoz.

Největším věřitelem plzeňské firmy vlastněné ruským podnikatelem Igorem Šamisem je moskevská Vněšekonombanka, která zatím do insolvenčního řízení pohledávky nepřihlásila. Šamis si od ní půjčil peníze na nákup Pilsen Steel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám