Hlavní obsah

Švýcarsko očekává pokles ekonomiky

– Bern
Novinky, pit

Švýcarská vláda snížila odhad růstu tamní ekonomiky pro letošní a příští rok. Skrývá se za tím sílící celosvětově ekonomické zpomalení. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokles nastane i přesto, že se napětí na trzích 17členné eurozóny zmírnilo. Evropská centrální banka totiž ohlásila program nákupu dluhopisů, aby ulevila zemím zasaženým dluhovou krizí, jakými jsou například Španělsko nebo Itálie.

„Mezinárodní ekonomika zůstává křehká a nachází se v nejistotě,“ sdělili ekonomové ze Státního sekretariátu pro ekonomiku (SECO). Ten snížil svoji prognózu ekonomického růstu švýcarské ekonomiky v tomto roce z červnových 1,4 procenta na jedno procento. Stejný pokles vidí letos i švýcarská centrální banka.

Příští rok by měla ekonomika růst o 1,4 procenta v porovnání s dřívějším odhadem ve výši 1,5 procenta. Export by mohl zrychlit jen za předpokladu, že u obchodních partnerů Švýcarska z eurozóny dojde ke stabilizaci situace. Stoupnout by měla i nezaměstnanost ze současných tří procent na 3,3 procenta v příštím roce.

„Krize bude dále trvat a riziko ztráty důvěry i turbulence na finančních trzích dosud nebyly odstraněny,“ připomněli ekonomové ze SECO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám