Hlavní obsah

Zavřete zlaté kohoutky penězovodů do chudých zemí, žádá lord Ashcroft

Novinky, pst

Lord Michael Ashcroft, který se letos dostal do žebříčku dolarových miliardářů časopisu Forbes, žádá britskou vládu, aby zavřela zlaté kohoutky zahraniční pomoci a přestala se podbízet svatému Bobovi a Bonovi (tedy zpěvákům Bobu Geldofovi a frontmanovi U2). Otevřený dopis adresovaný nově jmenované tajemnici pro mezinárodní rozvoj Justine Greeningové podepsal drze Michael XX (dva polibky).

Foto: Profimedia.cz

Lord Michael Ashcroft

Článek

"V době, kdy jsou zavírány knihovny a lidé se zdravotním postižením čelí snižování dávek, roste rozhořčení nad rozdáváním stále zvyšujících finančních sum cizincům," píše šestašedesátiletý lord s titulem barona v dopise zveřejněném na konzervativním blogu a následně v médiích.

Ashcroft působí jako poradce vlády a patří i k největším dárcům britské, ale i australské pravice. V roce 2004 dal například australské liberální straně milión dolarů (necelých 20 miliónů Kč), což byl největší soukromý dar.

V dopise lord vysvětluje, že nemalou část svého života strávil na cestách po Africe, Asii a Jižní Americe, kde viděl boj s chudobou na vlastní oči. „Kdyby to fungovalo, sám bych to podpořil,“ tvrdí Ashcroft, který dodává, že v politice i v byznysu se řídí vždy přísnou analýzou faktů.

"Takže vás vyzývám, abyste doporučili premiérovi zavřít zlaté kohoutky a zastavit tok našich peněz do rozvojového světa," uvádí lord, který kritizuje vyplácení miliónů poradenským firmám. Zahraniční pomoc musí být podle něj podrobně přezkoumána. V současnosti tato pomoc podle něj nejen představuje plýtvání prostředky, ale navíc podrývá i další rozvoj zemí, které ji přijímají.

"Jak se často říká, nemůžete budovat demokracii za peníze jiných lidí. Podpora koroduje občanské společnosti a podporuje korupci a konflikt,“ píše Ashcroft a dodává: "Nedovolte, aby vaši agendu určovali samožerné popové hvězdy a sobecké zájmové skupiny. "

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám